Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

mandag 26. august 2013

Skremmende åpen

Jeg ser ut som jeg har truffet en dør. Og blitt rammet av et lite drypp. Jeg kan drikke, men det er bare hvis jeg tilter hodet mot venstre slik at væsken kan renne inn i munnen og ned i halsen uten å renne ut igjen på høyre side, for der vil ikke leppen lukke seg helt. Høyre øye er gjenklistret, rødt og hovent.

Jeg føler meg i toppform, bortsett fra i ansiktet. Fra et stykke under øret og ned er jeg rent sprudlende.

"Du ser litt asiatisk ut rundt øynene," sa legen min, "også er du ganske hoven på kinnet og nedover på halsen". "是," sa jeg. Eller noe som liknet. Det skulle vært en slags bekreftelse.

Men sånn har jeg sett ut siden jeg var liten, så det var ikke nytt.

Bolla Birgitte: Tre år og litt smaløyd

Det viser seg at jeg er allergisk mot ikke-steroide medisiner.

*

Livet kunne vært atskillig verre. Livet er verre for mange. Kanskje særlig for dem med kroniske eller langvarige sykdommer.

Noen av dem som er syke, ser veldig friske ut.

De møter kolleger, venner og bekjente og får dårlig samvittighet fordi de er på en tur eller fordi de er ute og spiser med familien. Kanskje er de til og med ute på byen og tar seg en øl når de merker omgivelsenes rynkede bryn.

"Så er det da heldigvis heller ikke i ansiktet jeg er syk," svarte en venninne da hun fikk kommentaren "Du ser da ikke syk ut i det hele tatt!".

*

Noen blir stilt til veggs av mennesker som burde vite bedre: "Alle har godt av å jobbe, du kan da vel i alle fall jobbe litt!" Og det kan godt hende.

Men det kan også godt hende at man ikke kan det. At man blir syk bare av tanken på å skulle ha en avtale, at dagene og smertene aldri er forutsigbare og at man godt kan klare noen timer på jobb, men at man i tiden mellom timene man er på jobb stort sett ligger under dyna og forbereder seg på neste dag.

*

Poenget er at helsen din er en sak mellom deg og legen din - ikke mellom deg og all verdens andre som mener seg berettiget til en dom. Neste gang du møter en som ikke synes du fortjener hans eller hennes skattepenger, så si følgende:

"Du er sikkert ikke klar over det selv, men nå er du ordentlig uhøflig. Jeg ville aldri finne på å spørre deg om dine helseplager, heller ikke om hvorfor du er så dårlig oppdratt."

*

Hvis du møter meg, derimot, ja da kan du spørre og grave. Jeg er som kjent pinlig åpen - og heldigvis frisk. Nå gjelder det bare å få åpnet det høyre øyet også.


2 kommentarer: