Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

fredag 13. september 2013

Walking with Ivan

I riktig gamle dager, da vi ikke snakket norsk, men norrønt, sa vi "veðr" når vi mente vær. Veðr uttales nesten som det engelske ordet "weather", og da ser du sikkert sammenhengen.

Men visste du at det samme ordet er opphavet til ordet "veteran"? Jeg skal prøve å forklare.

Det indoeuropeiske språket, som kan beskrives som selve moderspråket til de fleste av våre europeiske naboer, er opphavet til veðr. Den indoeuropeiske versjonen av ordet var wet som betyr år. Den latinske formen av wet ble til vetus, og oversatt til dagens norsk betyr vetus gammel, eller "som har vært lenge".

Fra vetus (eller veteris som er genitivsformen) er ikke veien lang til veteranus, og på latin betyr veteranus gammel soldat.

*

I dag har jeg møtt 12 veteraner fra USA, Australia, Storbritannia og Canada. Alle hadde vært i krigen, alle hadde vært hardt skadd. Alle skal gå til Sydpolen.

De skal gå til Sydpolen!

De så ikke spesielt gamle ut - ref ordhistorikken over - men de erfaringene disse 12 sitter på, er enorme. Det eneste jeg kan se som er større, er viljen til å nå målet de har satt seg. Nemlig å bruke fire uker på å gå til verdens sydligste punkt.

Veteraner, mentorer og venner

Én av de tolv heter Ivan Castro. Han ble svært hardt skadd i Irak. I dag er han blind, Han har ett øye, men "det virker ikke" som han sa. Han er fremdeles tjenestegjørende i den amerikanske hærens spesialoperasjonsavdeling (Army Special Operations Command). Ivan Castro har løpt maraton 24 ganger, og i fjor syklet han på tvers av USA.

- Kan alle nordmenn gå på ski? spurte han og fortalte at han var ganske god til å gå i oppoverbakke, men at i nedoverbakke var han "all over the place".

*

Det er organisasjonen Walking with the wounded som planlegger og gjennomfører turen til Sydpolen. Det er ingen selskapsreise. Det er beinhard trening og en del av treningen foregår nå i Jotunheimen. I Norge, altså.

Vi gikk sammen med en del av soldatene fra Juvasshytta til Grotten, som er hugget ut i en isbre. Det var en fin tur, i fint vær. Det var en gjeng med ulike mennesker der noen gikk litt fortere enn andre. Jeg var absolutt ikke blant de raskeste. Jeg hadde ikke holdt ut en 6-timersdag på Sydpolen.

En av soldatene svarte slik på hvorfor han vil bruke månedsvis av trening og ukesvis med slit for å nå et hvitt punkt "Jeg vil være i et team igjen, jeg vil kjenne følelsen av å høre til". Ivan sa "Vi næres av hverandres innsats og styrke. Vi er mer fokusert på at de andre skal klare det enn vi er på at vi selv er slitne".

Hvis jeg noen sinne klager på en hodepine igjen, så ber jeg om at noen sparker meg bak. Jeg har ben og armer i behold og jeg kan se og høre. Da kan man stort sett leve godt.

*

Inne i isgrotten hadde noen skåret ut Yggdrasil. Det norrøne bildet på verden.

Det var ganske mørkt da vi kom inn i grotten og guiden vår ba oss vente til øynene våre hadde vent seg til den brå endringen fra strålende sol til mørket. "Det går fint for min del," sa Ivan.

Innerst i grotten var Mimes brønn. I norrøn mytologi var Mimes brønn en brønn av kunnskap som Odin drakk av. Odin var sjefsguden og guden for kunnskap og visdom. For å få lov til å drikke av Mimes brønn, ofret Odin et øye.

Det synes Ivan var hysterisk morsomt. Særlig etter at noen gjorde ham oppmerksom på at jakken hans het Odin.

Ivan foran Mimes brønn

Helly Hansen sponser Sydpol-ekspedisjonen, Odin er en av jakkene soldatene har fått


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar