Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

Har utsikt, søker innsikt (fotograf: H. Frisch)

torsdag 19. september 2013

Tetris til jeg dør

Husker du Tetris? Tetris var ett av de første dataspillene unger ble skikkelig hekta på. Til og med jeg (som den gang var den alvorlige typen med blåfargede brilleglass og matchende blåhvit hud) synes Tetris var litt morsomt.

For deg som er for ung eller for gammel til å huske Tetris, kan jeg fortelle at poenget var å vende på fallende figurer for å få dem til å passe så godt som mulig ned i et landskap av de figurene som allerede hadde falt ned. Målet var å unngå blanke felt.

*

Tetris-ideen er overførbar på mange områder. Det handler om å effektivisere: å fylle tiden så godt som mulig. Uten å skryte, mener jeg at jeg er ganske god til å utnytte tiden. Jeg går sjelden fra ett rom til et annet uten å bære med meg noe, og jeg kan gjerne rydde eller vaske mens jeg pusser tenner.

Jeg mener at det vitner om en enorm evne til effektivitet, min mann mener at jeg bare bruker dobbelt så lang tid på tannpussen og at det er best å stå over vasken når man gjør det. Men så søler han også en god del mer enn det jeg gjør. Jeg søler forresten aldri.

*

I dag hadde jeg behov for å ringe den statlige tjenesten Fritt Sykehusvalg. Det er en smart tjeneste som helt sikkert har lært litt av Tetris. Der sitter det altså mennesker som har oversikten over hvilket sykehus som har ledig kapasitet til akkurat den operasjonen eller undersøkelsen du trenger der og da.

Jeg trengte en ultralyd (nei, jeg er ikke gravid, men takk hvis du trodde det) og hadde akkurat funnet ut at Unilabs ikke hadde utstyret som var nødvendig i mitt tilfelle.

*

Jeg ringte. Gratis nummer og greier. 800 41 004.

En automatisk sunnmøring svarte:

«Informasjonstelefonen for fritt sykehusvalg er stengt på grunn av kurs og møter torsdag 19. og fredag 20. september. Vi åpner igjen mandag 23. september. Vår internettside www.frittsykehusvalg.no er alltid åpen.»

*

Så jeg gikk inn på Werdenswewen. Jeg tenkte at det antakelig var like greit. Jeg så for meg en kalender der jeg bare kunne booke en time selv.

*

Først måtte jeg velge sykdom/behandling. Jeg fikk fire valg:

1 Fysisk helse
2 Psykisk helse barn
3 Psykisk helse voksen
4 Rus og avhengighet

Jeg valgte fysisk helse.

Så måtte jeg velge sykdomsområde. Der måtte jeg bruke eliminasjonsmetoden. Jeg droppet øre-, nese-, hals-, øye-, åndedrett-, hud-, kjeve-, nerve-, kvinne-, muskel-, nyre-, hud-, hormoner-, fordøyelse-, bryst- og barnesykdommer. 

Under tvil droppet jeg «mannlige kjønnsorgan», «barn» og «fødselsomsorg». Kreft er jeg også glad for at jeg kunne velge bort. «Fysikalsk medisin» vet jeg ikke helt hva er, men både «bildediagnostikk» og «hjerte og blodårer» kunne passe, mente jeg.

*

Jeg begynte med hjertet. Det viste seg heldigvis å være feil. Jeg trenger ikke bypass og har ikke åreknuter. Bildediagnostikk var siste mulighet. Der fant jeg det jeg trengte.

Til slutt valgte jeg Helse Sør-Øst, og da kom det opp en lang liste av mulige behandlingssteder.

*

Jeg elsker menyer uansett hva de inneholder (men dessertmenyer er aller best), og her hadde jeg 24 sykehus å velge mellom. 

Drammen sykehus hadde 15 ukers ventetid. Hvis jeg virkelig har en blodpropp i benet, er jeg død før den tid, tenkte jeg og scrollet nedover da noen røde tall på høyre side fanget oppmerksomheten min. 

De røde tallene viste til når opplysningene sist var oppdaterte. Ullevål har for eksempel ikke oppdaterte tall siden 7. juli. Opplysningene fra sykehuset i Kristiansand ble sist oppdatert i april. Den gang var det 12 ukers ventetid.

Sykehuset på Tynset har bare én ukes ventetid og det samme har sykehuset på Rjukan. Tallene ble oppdatert i august. I følge Gule sider tar det to og en halv time å kjøre til Rjukan og enda to timer å kjøre til Tynset. 

Jeg bor i tjukkeste Oslo og er sannsynligvis en av dem som har best tilgang på sykehus i hele Norge. Jeg sendte en vennlig tanke til alle dem med alvorlige diagnoser som bor timesvis fra nærmeste sykehus og som kanskje ikke engang orker eller kan kjøre bil dit. Hvis det kniper, er jeg på Diakonhjemmet på to minutter. Jeg bor på en grønn gren og har kjøleskapet fullt av melk og honning, med andre ord.

*

«Vår informasjonstelefon er stengt,» gjentok sunnmøringen da jeg ringte opp igjen. Jeg hadde behov for noen å snakke med og det kunne like godt være en som ikke fikk traumer av å høre på meg.

- Dere kan da ikke stenge en informasjonstelefon bare fordi dere synes det var morsommere å ha seminar på danskebåten! skrek jeg inn i telefonen og tenkte at jeg burde sagt "dansebåten" med en sånn ironisk tone. Jeg kan alle hersketeknikkene.

«Vår internettside er alltid åpen,» sa han like rolig.

- Det hjelper jo ikke når opplysningene deres er fra før Röntgen oppdaget røntgenstrålene! ropte jeg og la til «din jævla løk» men da angret jeg og sa unnskyld. Dessuten ble røntgenstrålene oppdaget i 1895, så det var veldig urettferdig å si noe sånt.

*

Det kommer aldri noe godt ut av å spre dårlig karma. Vær snill med sunnmøringer, vær snill med småfugler og ikke minst: vær kjempesnill med leger og sykepleiere. Ikke bare gjør de så godt de kan, men mange av dem har tilgang på sprøyter og skarpe kniver. 

Husk det.
Ser du at den lilla greia kommer til å passe perfekt når den faller ned?  Klør det litt i fingrene nå? Du kan laste ned en app. Gjør det, sett deg under et bord og drøm deg tilbake til ungdomstiden din.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar